Tsampa
Tsampa (též označována jako campa) je tradiční pokrm Tibeťanů. Vyrábí se namletím praženého ječmene. Tím, že je ječmen před mletím upražený, je tsampa přirozeně instantní a má jemnou oříškovou příchuť. Himalajští nomádi a šerpové ji na svých cestách jednoduše zalijí slaným máslovým čajem a mají základ pro zdravý a výživný oběd. V naší rozmlsané evropské kuchyni může mít ovšem také velmi široké využití.
Po zalití mlékem či vodou a dochucení z ní uděláme úžasnou kaši, ať už sladkou, či slanou. Při přidání sušeného ovoce, javorového sirupu, kokosového oleje a dalších ingrediencí dle vlastní fantazie, můžeme vytvořit sladké kuličky, které jsou dokonalé jako svačina, do práce či do školy…
Tsampou se dá zahustit polévka či omáčka a v neposlední řadě můžeme vykouzlit báječné nepečené cukroví. Tsampa je také jako stvořená pro outdoorové aktivity.
Naše tsampa, kterou prodáváme, je z bio ječmene. Je bohatá na vitaminy (K, E, B), minerály, betaglukan a vlákninu. Ačkoliv není zcela bezlepková, má ječmen obsah lepku podstatně nižší, než třeba pšenice, a jelikož se připravuje z celých zrn, je velmi dobře stravitelná.
Tsampu lze využít nejen jako všestrannou potravinu. Někteří Tibeťané kaši z tsampy s příměsí kmínu aplikují jako první pomoc na zanícené zuby nebo na jiná bolestivá místa. Mezi sportovci z oblasti Himálaje je tsampa oblíbená jako rychlý zdroj energie. Díky pražení je totiž snadno stravitelná, což umožňuje rychlé získání potřebných kalorií.
Pro Tibeťany má tsampa i nezastupitelný kultovní význam. Špetka tsampy vyhazovaná do vzduchu je součástí mnoha buddhistických rituálů. Jako symbolický projev radosti a přání štěstí se takto s tsampou nakládá při významných událostech, jako je uzavření manželství, oslava narozenin nebo vítání nového roku. Tsampa se používá i během pohřbů.
» Recepty pro přípravu pokrmů z tsampy